Minecraftkalas- ideer och diy

När sjuåringen fick önska vilket tema han skulle ha blev det inte helt förvånande Minecraft. För dig som inte känner till det är det ett äventyrsspel (dataspel) och där hela världen i spelet är pixlig som de allra första dataspelen.

(null)

Det roliga med temakalas är att det ska vara mycket av saker som hänger ihop med temat och helst ska man kunna göra så mycket som möjligt själv. Äldsta dottern fixade det mesta men viss dekor och snacks fixade jag.  Vimplar med jubilarens namn hängdes i taket, bokstäverna utklippta ur minecraftrutigt papper. 

(null)

Av tomma mjölpaket tillverkades bowlingkäglor i form av creepers.

(null)

De målades med grön färg som blivit över efter lekstuga-uppdatering.

(null)

Och så klistrade jag fast printade ansikten.

(null)

Resultatet blev lyckat och det var en uppskattad aktivitet på kalaset.

(null)

De satte också svans på grisen, en uppdaterad variant med en minecraftgris.

(null)

Huset pyntades med gröna och bruna ballonger, och bordet dukades med minecraft tallrikar, muggar och servetter.

(null)

Där kunde man självklar köpt enfärgade gröna och pimpat dem med tusch eller kontaktpapper men dessa hittades rel billigt i ett det så dem fick det bli. Sugrören fick bilder på olika figurer från spelet. Till fikat bjöds diverse tillbehör som finns med i spelet: TNT, melon, gold, cookie, slimballs mm. Det var godis mm som försågs med skyltar.

(null)

(null)

Och så en minecrafttårta som dottern fixat med enkla medel.

(null)

Kalaset avslutades med att slå sönder en piniata som jag gjort av en kartong, silkespapper i olika färger och lite svart kontaktpapper.

(null)

Den blev mycket uppskattad!

(null)

Att fundera ut och tillverka detaljer till barnkalas eller andra evenemang är nått jag verkligen tycker är kul

Mord och snö!

Trevliga saker hopar sig, så som det lätt gör. I torsdags var vi på middag med mord vid Lerbäcks teater. Kvällen började med förrätt innan första akten.

(null)

Det var rotfrukter med ostkräm och friterat rispapper, mycket gott.  Sen varvades akterna med varmrätt och dessert. Allt var mycket gott och som alltid en välspelad mordgåta.

(null)

(null)

Vi satt dock längst ned i lokalen och lite långt från huvudscenen och de scener som spelades i vår ände av rummet såg vi bakifrån. 

(null)

Denna kväll var vi nog inte lika alerta som vanligt, vi hade inte klart vem mördarrn var och gissade på olika. Jag valde mellan två och tog tillslut den ena för att den andra var för självklar, men det var fel. Syss däremot valde rätt men vann inte utlottningen av julmiddag som var kvällens pris.
Efter en fredagskväll med god mat och på spåret hos Syss med familj åkte hon och jag till fjällen på lördagsmorgonen. Vi pratade, och pratade och pratade. Förmiddagsfika blev det självklart i Vansbro på konditoriet.

(null)

Vi stannade på loppisar i Malung,  på Rackartyg i Malungsfors och handlade i Lindvallen. Uppe på fjället var det som alltid mer vinter och vi fick nästan ont i hjärtat av allt det vackra, de snö och rimfrosttäckta träden och ljuset på himlen. 

(null)


Väl i stugan blev det ostkaka med saffransgrädde och sylt till lunch, och sen gick vi ut för att fixa ljusslingor mm. Jag inspekterade det färdiga plåttaket, nu ska det vara tätt!  Sen åkte vi till lägenheten i Hundfjällscenter och inspekterade städningen. 

(null)

Här ska det åkas skidor inom kort!
Vi tog eftermiddagskaffet i Tandådalens fjällkyrka och delade på en kyrkobulle. Sen åkte vi tillbaka till stugan, tittade på belysningen 

(null)


och fixade med lampkupa och ny router innan vi gick upp och mös med levande ljus, värmande plädar och julfilm.

(null)

Till kvällsmat intogs goda hamburgare på Gustafs i Lindvallen och vi delade också på en creme brulée. 

(null)


Återvinning stugan tittade vi på Så mycket bättre och slutet på avsnittet av Nu är det jul igen, och drack glögg innan det var dags att säga godnatt.
 Efter frukost fixade vi med ännu en ljusslinga och tog sedan en härlig Shiropromenad.

(null)

innan vi packade ihop och begav oss hemåt. Vi stoppade på DS i Malung och köpte lite småsaker och åt lunch på Sibyllas. Sen körde vi vidare i det allt sämre vädret, pratandes och budandes på traderaauktioner. Det blev kaffe och lite shopping på biltema i Karlskoga och lite inköp på Rusta innan vi åkte den sista biten. Efter att ha släppt av Syss handlade jag och hälsade på mamma en stund innan jag åkte hem till mig. Ute var det nu riktigt vintrigt 

(null)


Arbetsresa och återbesök

I veckan var jag på ett möte på Uppsala universitet med en arbetsgrupp för Mellansverige. Jag åkte tåg då det känns vettigast när man åker ensam, dock tar det lååång tid. Startade tidigt och passade på att svara på Mail, läsa dokumentet mm på resan.

(null)

Väl framme tog jag en fika på Espresso House och lyxade med en saffransbulle, deras, lätt värmda, är otroliga.

(null)

Jag promenerade genom centrum och då jag hade lite tid passade jag på att besöka ett gammalt antikvariat 

(null)

Och tände ett ljus i domkyrkan. Tände det för de mina med bön om ett bra år. Är sju år sedan jag var där och tände ett ljus för K, och allt kom över mig med stor kraft. Promenaden tog mig förbi platser som är så starkt förknippade med vår tid i Uppsala

(null)

Vi hade vårt möte med mycket intressanta diskussioner och intensivt jobbande. Sen promenad tillbaka till stationen och Sushi i väntan på att tåget skulle gå.

(null)

Många timmar senare landade jag hemma och  gick direkt i säng. Givande dag men det tar på krafterna att vara på resande fot. Kanske också mötet med känslorna tog.

It’s beginning to look a lot like Christmas

Idag har jag förberett för julen, i växthuset

(null)

(null)

i lekstugan 

(null)

(null)

(null)

Fyllt på fågelmatbordet

(null)

Jag har också sett julfilm från Netflix, förutsägbar men julig.

(null)

Samtidigt har det varit soligt, 14 grader varmt och jag har flyttat på takpannor 

(null)


och krattat lite löv och det har nästan känts som vår, så konstigt! Bara om kvällen som stämningen infinner sig.

(null)



Chokladpraliner!

I kväll har jag varit tillsammans med några arbetskamrater på Pralintillverkning på Kaffe&pralin. En fantastisk kväll i en mysig affär och med en lärare som fick oss att skapa fina praliner och chokladkakor.

(null)

Vi fick börja med att göra en mjölkchoklad ganache, sedan lärde vi oss att gjuta "skal" i formar.

(null)

Medan skalen stelnade gjorde vi chokladkakor, min blev i ljuschoklad med mörkchoklad mönster, haselnötter och havssalt.

(null)

(null)

Sen fyllde vi formarna med ganashen och så fick de stelna innan vi la på botten av choklad.

(null)

 Fick så många tips kring temperering, val av choklad och vi fick provsmaka olika sorter. Nu är man riktig sugen på att göra egna praliner hemma. Så fick vi stjälpa upp våra praliner och kunde stolt studera resultatet.

(null)

Efter tre timmar i chokladdoftande tillverkningskök fick vi packa våra praliner och fara hem.

(null)

En så rolig och god kväll!


En ljus helg!


Eller en ljushelg kanske. I fredags var det dags för utomhuskonsert med kören jag sjunger med. På väg till Slottet där vi skulle framträda gick jag igenom slottsparken med dess dödskallar.

(null)

(null)

Även slottet var prytt med  halloween belysning.

(null)
 
Men vår konsert  "stad i ljus" inleder allhelgona och byter från mörker till ljus!

(null)

(null)
 
350-mannakör med komp och gästartist Freddie Liljegren

(null)

Många människor som kommit för att lyssna

(null)

(null)

Konserten avslutades med att prästen Moni Höglund läste välsignelsen och kören sjöng Total Praise, mäktigt! Efteråt gick jag, sonen och  yngsta dottern med pojkvän och åt indiskt innan vi åkte hem.
Lugn lördagsmorgon och jag fick hjälp att bära ut gamla skrivaren och in den nya samt få den installerad. Vid lunch kom äldsta dotter, Arvid och Vera. Syss kom upp och klippte några. Vi lekte, spelade spel och fikade innan det var dags för traditionsenligt promenad till kyrkogården. Vi var en storskara, alla vi syskon med barn och flera barnbarn.
  (null)

Vi tände ljus vid pappas (morfars, farfars, mormorfars osv) minnesplats och gick sedan till Ks grav.

(null)

Vi tittade på några vänners gravar och tände även ljus vid svärföräldrarnas grav.  
Det är så vackert på kyrkogården med alla ljus och fint att minnas nära och kära. 
Så gick vi hem till min bror för soppa mm, vi är nu en stor skara som inte ryms runt stora bordet längre. Fint att träffas - bästa släkten!

(null)

(null)

Söndagen började med två godingar och bokläsning i sängen.  Den lugna stunden övergick sedan till kålmaskleken som resulterade i en tillstökad säng.

(null)

Sen mysig långfrukost med hela gänget 

(null)

Efteråt byttes det till vinterdäck på flera bilar medan några åkte till återvinningen med skrivaren mm

(null)

Sen blev det pyssel och lek

(null)

(null)

(null)

Yngsta dotter och pojkvännen åkte på eftermiddagen medan övriga stannade till kvällen och åkte hem efter film, kvällsmat och bad.

(null)




Varm höst gynnar solel och trädgårdsfix

Början av november och ingen kyla ännu. Tror jag tycker det är positivt, i alla fall om det om några veckor blir kallt och sen snö. Det som är bra med detta väder är att den försenade installationen av solel kan ske. Sista veckan har jag herrar som grejar på mitt tak. Inom kort är denna del färdig, sen ska det kopplad ihop och anslutas mot elnät mm. Så nån el kommer jag nog inte få förrän solen kommer åter i början av nästa år.

(null)

(null)

Vädret har också gjort att jag häromkvällen fick stubben från min stora tuja bortgrävd.

(null)

En annan rot från en buske blev också uppgrävd och på baksidan jämnade de till runt träden.

(null)


Idag på lunchen (jobbade hemifrån) passade jag på att dra om och skarva kabeln till min Automover, dels hade den gått av och dels ska den inte längre runda tujan.

(null)

Och så jämnade jag till jorden och la på lite gräsfrön. Det är nog för optimistiskt, tror småfåglarna kommer fylla kråset. Men kanske det förgror lite och kommer sig starkt till våren, annars får jag så om igen.

(null)

Nöjd med insatsen och med frisk luft i lungorna återgick jag till arbetet efter rastens slut. 


RSS 2.0