Försenad födelsedagsutflykt

Idag åkte jag och syrran med mamma på en försenad födelsedagsutflykt. Sen några år tillbaka har vi gett det istället för presenter och denna utflykt var förra årets, som inte blev av pga speciella omständigheter i mitt liv.
Mamma fick ett presentkort med en ledtråd, en bild och rader från en dikt:
 
Ett hem! Det är det fästet,
vi rest med murar trygga
– vår egen värld – den enda
vi mitt i världen bygga.
 
Denna gång knäckte hon inte ledtråden. Raderna är från Verner von Heidenstams dikt Hemmet och vår resa gick till hans hem, Övralid
 
 
Vi började med en guidad tur på nästan en timme. Den var mycket bra och de visade inte bara matsal och bibliotek utan även kök, tjänstefolkets trappa och sovrum mm.
 
 
Huset som byggdes under 20 talet, efter Verners egen ritning är annorlunda en många herrgårdar och byggnader från den tiden. Bl a så ligger köket på första våningen med utsikt över Vättern, stort och ljust, inte i källaren eller undangömt. Även tjänstefolket fick bo bra, deras sovrum skilde sig inte mycket från gästrummen.
Färgsättningen var ljus, mycket vitt och grått, så många som inreder idag skulle gilla det.
 
 
 
 
 
Han var också först med detta att färgmatcha sina böcker i bokhyllan. Han band dock om dem så att de skulle passa, tillskillnad från nu då de ställs efter den färg de har på ryggen. Gyllene böcker vid väggen bredvid kakelugnen så att kvällssolen skulle glittra i dem, röda böcker mot de röda stugorna, blå böcker mot Vättern och så i källaren ett antal böcker som skulle bindas om i grönt och ha sin plats mot skogen, de hann han dock inte få klart innan han gick bort
 
 
Han var en stor författare som fick nobelpriset i litteratur men arkitektur var kanske inte hans starkaste sida, om man tex tittar på huset från baksidan, där en halva huset saknar fönster :)
 
Efter rundturen gick vi lite i trädgården och åt sedan lunch vid Farfarsstugan, ett trivsamt café med fina platser i solskenet.
 
 
 
Vi fortsatte till Motala och slussarna där vi egentligen mest gillade ett antal fina gamla hus utmed vattnet och sedan till Medevi Brunn där vi fikade till tonerna från brunnsorkestern. Medevi började dock se ganska slitet ut och skulle nog behöva en rejäl uppfräschning. Är konstigt att tänka att Porla Brunn var så mycket större och elegantare men nu endast har några få byggnader kvar.
 
En härlig dag och jag måste nog bekanta mig mer med Verner von Heidenstam.
 
Paradisets timma
När människorna sova
vid sommarnattens sken
och tusen röster lova
sin fröjd från gren till gren,
då purpras lingonriset
av stilla skyars gull;
då hägrar paradiset
än över jordens mull.

Du äng, låt kalkar glimma
kring älvans lätta häl!
Du paradisets timma,
din dagg gjut i vår själ!
Än jublar fågelsången
kring gryningsljusa sund
så klar som första gången
i tidens första stund.                
Verner von Heidenstam
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0