Mera snö!

Vi har haft härliga dagar i fjällen. Det har mer eller mindre snöat konstant sen vi kom. 

(null)

(null)

Vi har skottat och åkt skidor. Eller rättare sagt har barnbarnen åkt skidor med god assistans av mamma, moster, morbror och mormor.

(null)

(null)

(null)

(null)

För V var det premiär medan A åkt förut och snabbt kom på hur han skulle göra. 
Annars har vi hållit oss för oss själva, inte varit i affärer eller café, bara någon som handlat lite färskvaror eftersom vi hade det mesta med oss upp. 
Det har också blivit varmchoklad, spel och film.

(null)

(null)

(null)
 
Och varje morgon har jag fått besök av mina små som lekt och ätit frukost så att föräldrarna och övriga fått sova lite till. Kommer sakna dem då de åker hem! 

(null)


Älska snö


När det inte blir så mycket snö där vi  bor är jag tacksam att ha stugorna i fjällen dit vi kan åka och få njuta av snö. Det är betydligt mindre där än vad det varit de senaste åren men det finns att njuta av och det snöar konstant.  Det blev lek i snön när vi kom upp.

(null)

(null)

Snön faller ned, då gör vi änglar


(null)

Filmmys hos morbror


(null)
 
Vacker kväll

Idag blev det att skotta igen, har nog kommit 25 cm minst. Vi provkörde snöskotrarna, och hoppas att snön och kylan ska göra lederna körbara. Både länsstyrelsen och skoterklubben säger nej till skoteråkning, ändå finns det personer som trotsar det, blir så arg.

(null)

(null)

Sen lagade vi lunch ute, wokade potatis och rester av julmaten och serverade med fetaoströra. Tänk vad bra det smakar med utemat!

(null)

(null)

(null)


(null)

(null)

(null)
 
Vacker vinterbild med yngsta dottern

Julfirande med juldopp!


Denna jul blir inte som vanligt för oss likväl som för många andra. Men jul blir det, lite mer avslappnad och med möjlighet att skapa andra traditioner än vanligt. 
Efter julaftonsmorgonens frukost gav vi oss iväg till vårt sommarparadis.  Solen sken och rimfrosten glittrade.

(null)

Yngsta dottern har en vän vars familj badar på julafton och vi tyckte det skulle vara kul att prova på nått nytt.

(null)
 
På sjön låg en tunn ishinna och bror hade snällt tänt den vedeldade bastun åt oss.

(null)

(null)

(null)

 Vi doppade oss från bryggstegen och värmde oss sedan i bastun

(null)

Sen drack vi varm choklad och åt lussekatter i solskenet på bryggan innan vi åkte hem för att förbereda jullunchen.  Härligt att prova nått nytt!

(null)

(null)
Dan före

23 december, dan före doppardan, jobbade, fixade julskinkan och när kvällen kom provsmakade vi skinkan på nybakat rågbröd och drack julmust, precis som det ska vara. Aldrig är väl skinkan så god som när den kommit ut ur ugnen, nygriljerad.

(null)

Julmusten ska såklart vara Hammars julmust, den godaste av alla. 
Förra julen gjorde vi ett blindtest av must, flera olika sorter som provades, på protokollen gissades vilken som var vilken och man angav också vilken man tyckte var godast

(null)

Alla satte vilken som var Hammars julmust och alla utom en hade den som absoluta favorit. Han som tyckte bättre om en whiskeyfatslagrad kommer nog gilla Hammars lagrade!  Vi som var hemma i jul har provat den, två av tre tyckte den var god men inget slår originalet. Kardemumma har både för "platt" mustsmak och för svag kardemumma smak och apelsin går bort hos oss. Syss med julbloggen "julen enligt Johanna" har ett samarbete med Hammars bryggeri och även vi fick möjligheten att prova deras olika sorter.
Efter skinprovningen tog vi en promenad till min bror med familj för att lämna lite julklappar till de yngre och hälsade även på mamma.
Hans hus var vackert upplyst 

(null)

Och de hade uppdukat både skinka, ris ala Malta, julgodis mm utomhus, som ett coronaanpassat alternativ till det vanliga kvällen före julafton då barn, barnbarn och vänner bruka komma. 

(null)

Vi provsmakade lite godis och pratade en stund innan vi, jag yngsta dottern och sonen, gick hem och såg en julfilm, Die Hard 2.


Julgransprydnader som minnen

Vår julgran har sett likadan ut alltid. Iallafall har färgerna på kulor mm varit de samma: rött, silver och lite vitt och glas.  Jag har aldrig känt längtan efter att följa trender och färgteman (rättelse:en gång när jag ville byta till blå kulor och flytta granen till vårt allrum men blev tack och lov nedröstad) I granen har aldrig barnens gjorda julprydnader fått hängas upp, de har fått hänga på andra platser och ibland i egen gran.  Däremot har prydnader tillkommit, oftast för att de är ett minne av någon person, en händelse eller så. 
I år finns bland annat dessa i granen:

(null)

Likadan julkula som vi hade från makens föräldrahem och som jag slog sönder för några år sedan men sedan lyckades köpa en kopia av på tradera.


(null)

Julkula i glas inköpt på "Jul på Liseberg" Minne av en fin dag med Syss


(null)

Kotte från makens hem och som liknar de vi hade i mitt barndomshem 


(null)

Kula från Krakow, en fantastiskt resa.


(null)

Juletid i London, har haft förmånen att uppleva det flera gånger och hoppas att få göra det igen


(null)

Glasäpplet från vår roadtrip till Duvemåla 
(Se inlägg från sommaren)


(null)

(null)

Snöflinga i glas och i silver, som symbol för honom som alltid finns i våra tankar ❤️


(null)

(null)

En kula för varje barnbarn, solstrålarna i mitt liv. Jag hoppas att få fylla på med många fler.


(null)
 
Har idag klätt granen, egenhändigt huggen på brors mark, lite spretig och sne men fin i mina ögon. Klädd redan idag vilket nog är det tidigaste jag någonsin klätt granen. Oftast har den klätts den 23:e, nån gång 21:a eller 22:a.
Jag tror alla är lite tidigare med allt detta annorlunda år. Kanske är det vad vi behöver i dessa pandemins tider.Hylla på gång

I stugan i fjällen har jag en vägghängd bokhylla som inte rymmer så många böcker som jag vill.  Har letar för att hitta en större utan framgång. Kom på att jag kunde köpa Ikeas konsol för tre hyllplan.

(null)

Den fanns bara i omålad metall och jag hade velat ha svarta. Men jag köpte dem och tog mig sedan ann att måla dem med svart metallfärg.

(null)

Jag har sen tillverkat hyllplan av limträskivor som jag sedan laserat  i samma färg som borden.(null)

(null)

(null)


(null)

Lackade med Zar, mitt favoritlack för möbler.
Nu ska den bara monteras upp, återkommer med bilder

Julen smyger sig på

Sakta men säkert smyger sig julen på. Det känns som extra viktigt i år och blommor, julgodis, julmusik, julfilmer och juldofter känns extra mysigt i år.

(null)

Levande ljus och underbart vacker julros

Jag har börjat med julgodiset, kokade knäck för flera dagar sedan, så nöjd med min nya, analoga sockertermometer

(null)

Såg ett knep för att få juldoft i huset, att koka upp apelsinskal, kottar, kryddor och vatten. Provade och en juldoft spred sig i hela huset.

(null)

Idag har jag gjort köttbullar, provade mitt loppisfynd, en köttbullaformare, Som fungerade riktigt bra

(null)

(null)

(null)

Har också hunnit fira min fina systerdotter Elvira som fyllt 16 år med utekalas- Vackert dekorerat i snö och blått tema

(null)

Gott fika med bl a fina och goda cake-pops och varm choklad till de som inte ville ha kaffe. Ljusslingor, marschaller och eldkorg som värmde oss förhöjde stämningen.
När jag kom hem kunde jag inte låta bli att leta upp en liten konstgran som stått på vinden (inköpt men aldrig använd) och en ljusslinga. Blev en mysig dekoration på altanen.

(null)Mera ute i juletid

Jag fortsätter att försöka vara mer ute och hitta alternativa sätt att mötas. I helgen hade jag ett litet födelsedagsfirande ute i trädgården. 
Jag dukade upp fikabrödet på några bord och dekorerade med ljus, ljusslinga, minigran mm. Det gjorde sig bra mot vår röda friggebod.

(null)

Jag tände marschaller som ledde från framsidan till baksidan, tände eldkorg och ordnade några sittplatser med fårskinn för de som inte orkade stå.

(null)

Det blev en mysig stund, ett annorlunda födelsedagsfirande 

Kökssoffa- kanske kan vara något


Innan vi renoverade köket hade vi en kökssoffa i furu. Tyckte sådär om utseendet men var mycket praktisk och många fick plats att sitta men jag gjorde mig av med den. Efter renoveringen har vi haft ett stort bord med sex stolar i valnöt stående rakt ut från fönstret. För en månad sedan möblerade vi om på prov och jag insåg då att en kökssoffa skulle kunna få plats. I mitt förråd hade jag en gammal kökssoffa stående. 

(null)

Den kommer ursprungligen från min brors hus, och yngsta dottern ville spara den tills när hon hittar sitt kök där den passar.  Jag fick löfte om att låna den på obestämd tid och hjälp att köra hem den. Sen har den stått i min hall och har tvättats, skrapats, grundats och målats

(null)

(null)

Är praktiskt att ha renoveringsobjekt inomhus, då kan man enkelt måla på kvällar och helger.

(null)

(null)

Den fick bli snickerivit och till locket sydde jag en tunn dyna klädd med konstskinn.

(null)

På locket också ett härligt fårskinn jag unnade mig. Det är köpt hos en av mina vänner, titta vad mycket fint de har -  Munkabäcken Fåravel eller följ dem på facebook.

(null)

De fina hyacinterna är också därifrån.

(null)

Nu är den på plats, och december till ära med en röd kudde. 

(null)

Nu återstår att se om jag trivs med soffan, annars får den stå i hallen tills dottern gör anspråk på den. 

RSS 2.0