Minisemester till Varberg

I samband med Yngsta dotterns flytt gjorde hon, jag, Äldsta dottern och barnbarnet en liten utflykt mot västkusten. Vi tillbringade en hel del tid på ett stort varuhus nära Varberg men när vi shoppat klart styrde vi alltså kosan mot Varberg och rummet vi bokat på Okéns Bed & Breakfast. Mycket centralt i en vacker tegelbyggnad låg det. Vi fick vårt rum där vi tre och barnbarnet A i sin resesäng fick plats utan problem. Efter att ha burit upp bagaget, parkerat bilen mm gav vi oss ut för att äta kvällsmat. Vi hittade en italiensk restaurang och åt god färsk pasta med gorgonzola sås medan A mumsade majskorn och showade. Efter en god natts sömn, ja i alla fall sov vi gott mellan varven, åt vi en härlig frukost från deras ekologiska frukostbuffé. Vi satt ute på den fina innergården och det kändes som semester.
 
 
Kan verkligen rekommendera Okéns BB, fint och fräscht och med många genomtänkta detaljer. Du finner dem här. Efter frukosten checkade vi ut och gick en tur i hamnen, tittade på båtar och maneter och beundrade det fina kallbadhuset, vilken design!
 
 
Vi gick runt lite på Varbergsfästning, såg Bockstensmannen och beundrade utsikten. Efter en lunch på torget vände vi sen kosan mot Jönköping och slutfinishen på Yngsta dotterns lägenhet.
 
 
 
 
 

Sista ungen lämnar boet

Förvisso har Yngsta dottern inte bott hemma de senaste två åren efter studenten, hon har gått folkhögskola i Mariannelund  och jobbat som elevstödjare i Södertälje. Men hennes rum har stått i det närmaste orört och på somrarna har hon bott hemma och jobbat här. Men fr o m nu är hon Jönköpingsbo, i alla fall för ett antal år framöver då hon nu flyttat för att börja läsa till lärare. Hon har genom ett lyckkast fått tag på en etta i ett bra område nära Högskolan och denna gång flyttas allt med. Vi började med ett första lass i början av augusti, när hon precis övertagit lägenheten.
 
 
Sen kom det lite annat emellan men i veckan gick det slutliga flyttlastet. Yngsta dottern har genom åren samlat på sig det mesta man behöver för bakning och matlagning och kanske mer ändå. Så det var mest en del möbler och gröna växter som behövde köpas in, tillsammans med små tillbehör och inredningsdetaljer.
Efter ett par dagars jobb ser det ut som om hon bott där länge. Hemtrevligt och mysigt! Och ja, jag har blivit en fena på att använda slagborrmaskinen.
 
 
 
 
Ett fint hem där jag önskar dig all lycka, men hoppas att du dyker upp på besök Hemhemma lite nu och då
 
 
 

Loppsters!

 
 
Som jag skrivit lite om tidigare har det blivit en hel del Loppisande i sommar. Det är nått härligt med att göra små fynd. Det är inte alltid så att det är värdefulla saker som jag fyndat för ingenting, utan det är just det där att hitta nått man letat efter, eller hittat nått man inte visste att man ville ha, och så kostar det så där lagom eller ibland fantastiskt lite så att man slår till. Vissa saker har jag redan visat på bild. Nu får ni några fler bilder av en del av loppisfynden
 
 
Många av sakerna är sånt som sonen, döttrarna eller barnbarnet fått,
böcker är  dock nått som jag är svag för
 
 
 
 

Fönsterprojekt

Redan förra sommaren påbörjade jag renoveringen av ett par gamla fönster som är tänkta att ha som vind, regn och snöskydd på verandan på en av våra stugor, istället för den plast som sitter idag. De hade stått många år i en bod och var skitiga och trasiga. Jag bytte glas och började kitta om dem men sen tog orken slut.
 
 
Nu i sommar har jag kittat färdigt och börjat grundmåla fönstren. Det får bli ett långdraget projekt, jag tror inte att de kommer på plats i år, även om jag skulle ha målat dem färdigt. Men jag tar lite nu och då och till nästa vår/sommar kan de komma på plats. Tror det kommer bli så bra.
 
 
 

Försenad födelsedagsutflykt

Idag åkte jag och syrran med mamma på en försenad födelsedagsutflykt. Sen några år tillbaka har vi gett det istället för presenter och denna utflykt var förra årets, som inte blev av pga speciella omständigheter i mitt liv.
Mamma fick ett presentkort med en ledtråd, en bild och rader från en dikt:
 
Ett hem! Det är det fästet,
vi rest med murar trygga
– vår egen värld – den enda
vi mitt i världen bygga.
 
Denna gång knäckte hon inte ledtråden. Raderna är från Verner von Heidenstams dikt Hemmet och vår resa gick till hans hem, Övralid
 
 
Vi började med en guidad tur på nästan en timme. Den var mycket bra och de visade inte bara matsal och bibliotek utan även kök, tjänstefolkets trappa och sovrum mm.
 
 
Huset som byggdes under 20 talet, efter Verners egen ritning är annorlunda en många herrgårdar och byggnader från den tiden. Bl a så ligger köket på första våningen med utsikt över Vättern, stort och ljust, inte i källaren eller undangömt. Även tjänstefolket fick bo bra, deras sovrum skilde sig inte mycket från gästrummen.
Färgsättningen var ljus, mycket vitt och grått, så många som inreder idag skulle gilla det.
 
 
 
 
 
Han var också först med detta att färgmatcha sina böcker i bokhyllan. Han band dock om dem så att de skulle passa, tillskillnad från nu då de ställs efter den färg de har på ryggen. Gyllene böcker vid väggen bredvid kakelugnen så att kvällssolen skulle glittra i dem, röda böcker mot de röda stugorna, blå böcker mot Vättern och så i källaren ett antal böcker som skulle bindas om i grönt och ha sin plats mot skogen, de hann han dock inte få klart innan han gick bort
 
 
Han var en stor författare som fick nobelpriset i litteratur men arkitektur var kanske inte hans starkaste sida, om man tex tittar på huset från baksidan, där en halva huset saknar fönster :)
 
Efter rundturen gick vi lite i trädgården och åt sedan lunch vid Farfarsstugan, ett trivsamt café med fina platser i solskenet.
 
 
 
Vi fortsatte till Motala och slussarna där vi egentligen mest gillade ett antal fina gamla hus utmed vattnet och sedan till Medevi Brunn där vi fikade till tonerna från brunnsorkestern. Medevi började dock se ganska slitet ut och skulle nog behöva en rejäl uppfräschning. Är konstigt att tänka att Porla Brunn var så mycket större och elegantare men nu endast har några få byggnader kvar.
 
En härlig dag och jag måste nog bekanta mig mer med Verner von Heidenstam.
 
Paradisets timma
När människorna sova
vid sommarnattens sken
och tusen röster lova
sin fröjd från gren till gren,
då purpras lingonriset
av stilla skyars gull;
då hägrar paradiset
än över jordens mull.

Du äng, låt kalkar glimma
kring älvans lätta häl!
Du paradisets timma,
din dagg gjut i vår själ!
Än jublar fågelsången
kring gryningsljusa sund
så klar som första gången
i tidens första stund.                
Verner von Heidenstam
 
 
 

RSS 2.0