Trästadsklassiker

Utan att planera det har jag i år gjort en trästadsklassiker. Jag har på semestern besök de tre kända trästäderna i Sverige; Nora, Eksjö och Hjo. Åtskilliga svenska städer blev offer för rivningsraseriet på 60- och 70-talen. Vi rev frivilligt mer än vad som bombades i Europa under andra världskriget. Men Eksjö, Hjo och Nora klarade sig undan.

Nora besökte jag som så ofta på sommaren för att äta den fantastiska Noraglassen. I år blev det inte så långvarig vandring bland de fin husen men tidigare år har vi gått mer. 

(null)


(null)
Bild visitnora 

Eksjö stannade vi i och besökte loppisar, åt lunch och strosade bland de fina husen i samband med vår roadtrip till Duvemåla. Det var på turistbyrån där som jag läste om de tre trästäderna. 

(null)


(null)
Bild visiteksjö

När vi så åkte ned mot västkusten och passerade Hjo var det bara tvunget att ta vägen genom staden istället för att passera utanför. Så nu har jag besökt de tre trästäderna inom loppet av två veckor. 

(null)
Bild visithjo 

En riktig klassiker var det dock inte, då ska man besöka turistinformationerna och få märken.

Gör en trästadsklassiker!

Ingen av de tre trästäderna är den andra lik. Eksjö, Hjo, Nora, alla har de sin särskilda karaktär. Ändå har de mycket gemensamt. Alla har fått utmärkelsen Europa Nostra för arbetet med att bevara och vårda den unika bebyggelsen och kulturmiljöerna. Alla har en speciell atmosfär, som gör invånarna stolta och ger besökarna möjlighet att uppleva något unikt. Här finns den genuina småstadskänslan från en annan tid bevarad och levande. Fascineras av miljöerna. Insup atmosfären. Besök alla tre trästäderna.

Gör en trästadsklassiker
Samla klistermärken genom att besöka varje stads turistbyrå – Eksjö, Hjo och Nora. När du samlat på dig märken från alla tre får du en gåva. Hämta ditt klassikerkort på någon av våra turistbyråer 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0