Munkastigen etapp 2

Så var det dags för andra etappen på vår pilgrimsvandring. Denna gång med start vid Tångeråsa kyrka och mål vid Svartå herrgård.
Dagen bjöd på sol, i lä riktigt varmt men ibland isande kalla vindar.

(null)

Vi började att titta på glasmålningarna från 1300-talet som finns i ett fönster på Tångeråsa kyrka, sen bar det iväg

(null)

(null)

(null)


(null)

Vi började med en sträcka på grusväg, gick förbi Västkärr, en anlagd våtmark för fåglar, och sedan passerade vi torvbrytningen vid kanten av Skagershultsmossen innan vi vek av in i naturreservatet. 

(null)

(null)

(null)


(null)

(null)

Munkastigen går över Skagershultsmossen på den så kallade Likvägen. Likvägen är en medeltida körväg, vars namn kommer av att man denna väg transporterade de döda från nuvarande Hasselfors via Skagershultsmos- sen till Tångeråsa kyrka för att begravas.
Vi såg många spår av bäver i början och kunde ha sett många olika fåglar som trivs i myrmarkerna men vi tittade inte så mycket efter dem. Däremot gömde Syss och svågern en geocach utmed Likvägen.

(null)

(null)

(null)


(null)

(null)

Efter att vi passerat mossen blev det grusväg igen, vi passerade Bålby och kom så fram till Skagershults gamla kyrka, en fin träkyrka från 1600-talet. Vi tittade runt i kyrkan, letade efter stämpel till pilgrimspasset utan framgång innan vi slog oss ned mot kyrkogårdsmuren för att äta vårlunch. 

(null)

(null)

(null)

Vi vandrade vidare mot Hasselfors, passerade bokskogen och så vidare mot Svartå. Tråkig grusväg, halvuppvuxen barrskog och trötta ben gjorde att kilometrarna kändes tyngre. Vi hade efter förra etappen bestämt oss för att bli bättre på att ta pauser varför vi efter nån timme stannade för mellanmål vid ett vackert träd. Fruktsallad blev det för de flesta av oss, bara Svågern som föredrog äggsallad.

(null)

Efter ytterligare många trötta steg på grusväg, letandes efter en fin rastplats för eftermiddagskaffet, stannade vi vid vägkanten för att inta kaffe och god "baka onsdag skär torsdag" kaka som Sonen bakat inför vandringen. Stärkta av detta vandrade vi ganska lätt de återstående kilometrarna till Svartå Herrgård. Trötta i benen, med blödande skavsår hos en men alla nöjda med dagen tog vi bilen tillbaka till Tångeråsen kyrka för att hämta upp vår andra bil. 2,1 mil var dagens etapp. 

(null)

(null)


Dusch och sedermera tacos hos Syss med familj satt verkligen bra. Nu laddar vi för etapp 3.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0